|
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 |
|
Strona 2 z 3 |
[ Posty: 23 ] | Przejdź na stronę Poprzednia strona 1, 2, 3 Następna strona |
|
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
|
BartoszMajewski
Młodszy Doradca - min. 150 postów na forum Dołączył(a): 2010-06-23, 11:34 Posty: 224 Pomógł: 20 razy |
jowitajb napisał(a): Panowie, fajnie że rozgorzała dyskusja na temat czasu rozpatrywania wniosków, ale do mojego problemu wnosi ona bardzo mało. Czy mogę Was prosić o konkretne opinie i pomoc? Moja sytuacja nie jest standardowa, więc bardzo na Was liczę. Na co jest teraz czas: 1. Wybrać doradcę. 2. Wybrać bank. 3. Skompletować dokumentację. 4. Składać wniosek i uruchamiać kredyt. Oferty są wyjątkowo korzystne w porównaniu do tego co było jeszcze pół roku temu więc nie ma co czekać. Pozdrawiam Serdecznie. Bartosz Majewski |
|
jowitajb
Początkujący Dołączył(a): 2009-10-08, 13:48 Posty: 27 Lokalizacja: Kraków Pomógł: 0 razy |
BartoszMajewski napisał(a): jowitajb napisał(a): Panowie, fajnie że rozgorzała dyskusja na temat czasu rozpatrywania wniosków, ale do mojego problemu wnosi ona bardzo mało. Czy mogę Was prosić o konkretne opinie i pomoc? Moja sytuacja nie jest standardowa, więc bardzo na Was liczę. Na co jest teraz czas: 1. Wybrać doradcę. 2. Wybrać bank. 3. Skompletować dokumentację. 4. Składać wniosek i uruchamiać kredyt. Oferty są wyjątkowo korzystne w porównaniu do tego co było jeszcze pół roku temu więc nie ma co czekać. Pozdrawiam Serdecznie. Bartosz Majewski Znam tą drogę. Ale chciałam zasięgnąć jeszcze opinii na forum. Mogę prosić o pomoc? |
|
BartoszMajewski
Młodszy Doradca - min. 150 postów na forum Dołączył(a): 2010-06-23, 11:34 Posty: 224 Pomógł: 20 razy |
Tak jak już pisaliśmy:
PLN- BZ WBK, ING, Millennium. Euro- DB, Nordea, Multibank. RNS- ING, Millennium. Co do wyboru między nimi no to my możemy tylko doradzać a kursów walut się specjalnie nie przewidzi, tym bardziej ,że to zobowiązanie na lata. Jeśli uważacie ,że RNS czy Euro jest dla was najlepsze to bierzcie w tym wariancie kredyt. Jeśli chodzi o wybór waluty pod kątem przyszłego przejścia na EUR, to zaciągając kredyt w PLN musimy liczyć się z denominowaniem kredytu po kursie regulowanym ustawowo przez Państwo. Stanie się to za pomocą tzw. korytarza ERM 2 ,który zakłada usztywnienie kursu PLN- EUR na z góry ustalonym poziomie. Nie wiadomo jednak po jakim kursie. Może się więc okazać ,że kredyt w PLN będzie 20% większy albo 20% mniejszy- w zależności od decyzji politycznej ustawodawców. Kredyt w Euro pozostanie na tym samym poziomie przy przeliczeniu walut. W przypadku waluty europejskiej ze spreadem będziemy musieli liczyć się do momentu wejścia do strefy euro, ale po akcesji do unii walutowej spread zniknie, ponieważ zarabiać będziemy walucie kredytu. To przełoży się na ograniczenie raty kredytu o 6-12% w zależności od banku. W kredycie w CHF bank naliczał będzie koszty związane ze spreadem, przez cały okres kredytowania. Dodatkowym atutem waluty europejskiej jest fakt, że gospodarka Polski jest w większym stopniu powiązana z gospodarkami strefy euro (przede wszystkim gospodarką Niemiecką), a więc prawdopodobnie ryzyko kursowe w relacji PLN- EUR będą w dłuższym okresie czasu mniejsze niż CHF- PLN. W razie dalszych pytań jestem do dyspozycji. Pozdrawiam. |
|
jowitajb
Początkujący Dołączył(a): 2009-10-08, 13:48 Posty: 27 Lokalizacja: Kraków Pomógł: 0 razy |
BartoszMajewski napisał(a): Tak jak już pisaliśmy: PLN- BZ WBK, ING, Millennium. Euro- DB, Nordea, Multibank. RNS- ING, Millennium. Co do wyboru między nimi no to my możemy tylko doradzać a kursów walut się specjalnie nie przewidzi, tym bardziej ,że to zobowiązanie na lata. Jeśli uważacie ,że RNS czy Euro jest dla was najlepsze to bierzcie w tym wariancie kredyt. Jeśli chodzi o wybór waluty pod kątem przyszłego przejścia na EUR, to zaciągając kredyt w PLN musimy liczyć się z denominowaniem kredytu po kursie regulowanym ustawowo przez Państwo. Stanie się to za pomocą tzw. korytarza ERM 2 ,który zakłada usztywnienie kursu PLN- EUR na z góry ustalonym poziomie. Nie wiadomo jednak po jakim kursie. Może się więc okazać ,że kredyt w PLN będzie 20% większy albo 20% mniejszy- w zależności od decyzji politycznej ustawodawców. Kredyt w Euro pozostanie na tym samym poziomie przy przeliczeniu walut. W przypadku waluty europejskiej ze spreadem będziemy musieli liczyć się do momentu wejścia do strefy euro, ale po akcesji do unii walutowej spread zniknie, ponieważ zarabiać będziemy walucie kredytu. To przełoży się na ograniczenie raty kredytu o 6-12% w zależności od banku. W kredycie w CHF bank naliczał będzie koszty związane ze spreadem, przez cały okres kredytowania. Dodatkowym atutem waluty europejskiej jest fakt, że gospodarka Polski jest w większym stopniu powiązana z gospodarkami strefy euro (przede wszystkim gospodarką Niemiecką), a więc prawdopodobnie ryzyko kursowe w relacji PLN- EUR będą w dłuższym okresie czasu mniejsze niż CHF- PLN. W razie dalszych pytań jestem do dyspozycji. Pozdrawiam. Jakby ING udzielało kredytów RNS to bym się w ogóle nie zastanawiała. Chyba, że Ty wiesz o czym nie wiedzą pracownicy banku. Możesz mi policzyć przykładową ratę w ING w PLN, w RNS i Euro (oraz czy mamy zdolność w Euro)? |
|
BartoszMajewski
Przepraszam- czeski błąd. Oczywiście ,że ING nie ma RNS.
Pozdrawiam. |
|
prezesik24
Doradca - min. 500 postów na forum Dołączył(a): 2009-01-19, 18:41 Posty: 734 Pomógł: 31 razy |
W DB musicie miec min 4400 zł aby załapać się na oferte w Euro inaczej nie ma zdolnosci.
|
|
jowitajb
prezesik24 napisał(a): W DB musicie miec min 4400 zł aby załapać się na oferte w Euro inaczej nie ma zdolnosci. DB bierze do obliczenia zdolności dochód za 3 m-ce? Czy podwyższenie wkładu własnego coś by tu dało (jeśli tak, to o ile)? Jak DB rozlicza budowę systemem gospodarczym - są inspekcje, czy trzeba faktury przedstawiać? |
|
Gunio77
Młodszy Doradca - min. 150 postów na forum Dołączył(a): 2010-07-08, 14:53 Posty: 181 Lokalizacja: Warszawa/Mazowieckie Pomógł: 13 razy |
db na zaświadczeniu ma dochody z ostatnich 12 m-cy - ale generalnie bank bierze do zdolności kredytowej podstawę i 50% premii z ostatnich 12 m-cy.
Cytuj: DB bierze do obliczenia zdolności dochód za 3 m-ce? Widzę walkę EUR z RNS. Jeżeli jest możliwość wybrania RNS - proponuję wybierać RNS - waluty są niepewne - możesz zarobić na nich albo stracić - przy RNS masz przez 8 lat spokój i nie martwisz się czy kurs wzrósł, czy nie. Dodatkowo masz pewność, że wysokość raty nie będzie drastycznie zmieniać się. Państwo dopłaca 50% odsetek w przybieżeniu. Jak weźmiesz komercyjny kredyt wzrost Euriboru, czy Wiboru dużo bardziej wpływa za zmianę wysokości raty. Cytuj: Jak DB rozlicza budowę systemem gospodarczym - są inspekcje, czy trzeba faktury przedstawiać? Są inspekcje - faktury nie są potrzebne. |
|
prezesik24
Doradca - min. 500 postów na forum Dołączył(a): 2009-01-19, 18:41 Posty: 734 Pomógł: 31 razy |
Mam prosbe Gunio77, prosze pisz tak zeby klient mial 100% wiedzy a nie tylko 50%. DB bierze pod uwagę podstawę plus 100% premii regulaminowych i 50% premii uznaniowych. W skład premii uznaniowych wchodzą premie sprzedażowe, nadgodziny i inne dodatki. W przypadku budowy systemem gospodarczym tzn. bez firmy ,która doprowadzi budowe do stanu surowego zamknietego inspekcja robiona jest przez rzeczoznawce w innych przypadkach przez pracownika banku.
I jeszcze jedno budowa systemem gospodarczym w DB mozliwa jest przy dochodach 6TPLN. |
|
jowitajb
prezesik24 napisał(a): (...) I jeszcze jedno budowa systemem gospodarczym w DB mozliwa jest przy dochodach 6TPLN. Aha - no i tutaj "problem" z DB się rozwiązał... Odpadamy. |
|
Strona 2 z 3 |
[ Posty: 23 ] | Przejdź na stronę Poprzednia strona 1, 2, 3 Następna strona | |