|
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 |
|
Strona 1 z 3 |
[ Posty: 23 ] | Przejdź na stronę 1, 2, 3 Następna strona |
|
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
|
jowitajb
Początkujący Dołączył(a): 2009-10-08, 13:48 Posty: 27 Lokalizacja: Kraków Pomógł: 0 razy |
Witam!
Proszę o radę jak się zabrać za taki temat. W październiku wzięliśmy kredyt na działkę budowlaną w ING w PLN - 81 600 zł (marża 2,3%). Działka kosztowała 110 tys. - 11 ar na wsi pod Krakowem. Na wiosnę zaczęliśmy budowę z własnych środków - jesteśmy teraz na etapie robienia dachu. Dom ma 195 m2 pow. użytk. (z garażem i strychem), 143,5 m2 (bez garażu i strychu), a powierzchnia do kredytu RNS wynosi 128,7 m2. Proszę o radę - jaki kredyt byłby dla nas najkorzystniejszy: PLN, EUR, czy raczej RNS? Wysokość kredytu: 250 tys. (170 tys. dokończenie budowy + 80 tys. kredyt na działkę) Wartość nieruchomości / wkład własny: 460 tys. / 210 tys. (28 400 - wkład własny na zakup działki, ok. 150 tys. wartość tego co już wybudowaliśmy, 30 tys. gotówka) Rynek pierwotny/rynek wtórny. dom w budowie Stan zaawansowania inwestycji: etap robienia dachu Waluta kredytu: PLN, EUR, może RNS? Pożądana długość okresu kredytowania: 30 lat Łączna liczba osób w gospodarstwie domowym: 2 Łączny miesięczny dochód netto na rodzinę 3mc/6mc: 4125 zł / 4700 zł Źródło uzyskiwania dochodów: umowy o pracę na czas nieokreślony Okres trwania umowy w tył/okres trwania umowy w przód: 2 i 3 lata / czas nieokreślony Aktualne obciążenia kredytowe: kredyt na działkę - do spłaty 80 tys., rata ok. 513 zł Historia w BIK: ok Z góry dziękuję za pomoc. |
|
przemo100686
Stały Bywalec Dołączył(a): 2010-07-27, 08:21 Posty: 78 Pomógł: 12 razy |
Witam,
co do waluty w chwili obecnej nie polecam EUR z uwagi na duzy potencjał wzrostowy tej waluty, poza tym jeśli bierzemy pod uwagę wiszące zobowiązanie na działkę, to ciężko ze zdolnością. Możnaby pomyśleć od razu o wrzuceniu tego zobowiązania w kredyt, ale wtedy odpada już kredyt RNS (bo nie może być w nim celu refinansowania czy konsolidacji kredytu) |
|
BartoszMajewski
Młodszy Doradca - min. 150 postów na forum Dołączył(a): 2010-06-23, 11:34 Posty: 224 Pomógł: 20 razy |
przemo100686 napisał(a): Witam, co do waluty w chwili obecnej nie polecam EUR z uwagi na duzy potencjał wzrostowy tej waluty Jesteś doradcą kredytowym czy analitykiem walutowym? To do klienta należy decyzja a wszystkie tego typu subiektywne opinie są warte tyle co nic. Pozdrawiam Serdecznie. Bartosz Majewski. 504 206 158. |
|
jowitajb
Początkujący Dołączył(a): 2009-10-08, 13:48 Posty: 27 Lokalizacja: Kraków Pomógł: 0 razy |
przemo100686 napisał(a): Witam, co do waluty w chwili obecnej nie polecam EUR z uwagi na duzy potencjał wzrostowy tej waluty, poza tym jeśli bierzemy pod uwagę wiszące zobowiązanie na działkę, to ciężko ze zdolnością. Możnaby pomyśleć od razu o wrzuceniu tego zobowiązania w kredyt, ale wtedy odpada już kredyt RNS (bo nie może być w nim celu refinansowania czy konsolidacji kredytu) W razie pytań pomogę 663 981 632 Zdaję sobie sprawę, że muszę ten kredyt na działkę dorzucić do nowego kredytu, jeśli będę go brała w innym niż ING banku. Rozważam takie opcje: 1) kredyt w EUR (kredyt na budowę + przeniesienie kredytu na działkę - 1 kredyt) 2) kredyt w PLN w ING - powiększenie o pieniądze na budowę istniejącego kredytu na działkę - jakie tu mogę najniższe oprocentowanie wyciągnąć? 3) kredyt RnS na budowę + przeniesienie do tego banku kredytu na działkę (razem 2 kredyty). Prośba o radę - co będzie dla mnie najkorzystniejsze? Czy mam jeszcze inne opcje? |
|
BartoszMajewski
Młodszy Doradca - min. 150 postów na forum Dołączył(a): 2010-06-23, 11:34 Posty: 224 Pomógł: 20 razy |
RNS. Np. W millennium czy BZ WBK w których obecnie dostajemy bardzo szybkie decyzje kredytowe.
Pozdrawiam Serdecznie. Bartosz Majewski |
|
jowitajb
BartoszMajewski napisał(a): RNS. Np. W millennium czy BZ WBK w których obecnie dostajemy bardzo szybkie decyzje kredytowe. Pozdrawiam Serdecznie. Bartosz Majewski Możesz mi przedstawić ile będzie wynosiła rata kredytu RNS, jaka marża, jaka prowizja i inne opłaty? Czy mam jakieś szanse na kredyt w EUR? Bardzo mi się nie spieszy, więc to nie jest dla mnie najważniejsze kryterium. Zależy mi żeby płacić jak najmniej. |
|
PlanFinance.pl
Starszy Specjalista - min. 2000 postów na forum, min. 100 razy pomógł ![]() Dołączył(a): 2009-02-09, 10:41 Posty: 2367 Lokalizacja: Warszawa/Mazowieckie/Polska Pomógł: 143 razy |
Sorry Bartek,ale BZ BWK w RnS jest słabe,wrecz tragiczne a w Millennium szybko wniosków się nie weryfikuje.
|
|
BartoszMajewski
Planfinanse,
Właśnie dostaję decyzję z wniosku złożonego w zeszły wtorek. To wolno? Sam się zaskoczyłem ,że tak przyspieszyli. A co do BZ WBK to nie jest tak źle. |
|
PlanFinance.pl
Starszy Specjalista - min. 2000 postów na forum, min. 100 razy pomógł ![]() Dołączył(a): 2009-02-09, 10:41 Posty: 2367 Lokalizacja: Warszawa/Mazowieckie/Polska Pomógł: 143 razy |
Moje ostatnie 10 wniosków do Millennium szło bardzo długo,pomimo że w większości były perfekcyjnie skompletowane i wypełnione.Bank ma dobrą ofertą,ale weryfikacja jest na słabym poziomie.
Może trafiłeś,tak czasami bywa.Ja w poprzedni czwartek złożyłem wniosek do Multibanku i jest już po analizie prawnej,rzeczoznawcy i lada dzień będzie po ekonomicznej.Inni czekają po 2 miesiące a ja walnę w 1 tydzień.To nie jest zmiana pracy banku tylko czysty fart. Skoro BZ WBK jest niezłą ofertą w RnS przekonaj mnie do niej.Jakie są plusy tej oferty |
|
jowitajb
Panowie, fajnie że rozgorzała dyskusja na temat czasu rozpatrywania wniosków, ale do mojego problemu wnosi ona bardzo mało.
Czy mogę Was prosić o konkretne opinie i pomoc? Moja sytuacja nie jest standardowa, więc bardzo na Was liczę. |
|
Strona 1 z 3 |
[ Posty: 23 ] | Przejdź na stronę 1, 2, 3 Następna strona | |