Ostatnia wizyta: Teraz jest 2010-09-10, 04:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

[ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
Początkujący

Początkujący

2009-09-25, 14:37

ja narazie ograniczę się do Lukasa, decyzja wstępna jest następnego dnia więc dopiero w razie problemów tudzież atrakcyjniejszej innej oferty będziemy składać w innym banku. również koszt wyceny wymagany już przy złożeniu wniosku jednak skutecznie powstrzymuje.

Młodszy Doradca - min. 150 postów na forum

2009-09-25, 14:46

Jeszcze w sierpniu za wycenę płaciło się dopiero po podpisaniu umowy w Lukasie. Tak więc sporo się rzeczy zmienia...

Początkujący

Początkujący

2009-09-25, 14:52

z tym kosztem pisałam ogólnie o bankach :) co zreszta jest dla mnie logiczne, bo jesli kredytowanie jest uzaleznione od wartości z wyceny to muszą ponieść jej koszt przed podjęciem decyzji - inaczej wiele osób by generowało taki koszt a przy decyzjach negatywnych koszt by się nie zwracał

2009-09-25, 16:08

julka napisał(a):
z tym kosztem pisałam ogólnie o bankach :) co zreszta jest dla mnie logiczne, bo jesli kredytowanie jest uzaleznione od wartości z wyceny to muszą ponieść jej koszt przed podjęciem decyzji - inaczej wiele osób by generowało taki koszt a przy decyzjach negatywnych koszt by się nie zwracał

Logiczne, nielogiczne, zależy dla kogo. Jeśli wnioskodawca miałby pewność, że otrzyma kredyt na wnioskowanych warunkach jeśli ma dochody (i zobowiązania) takie jakie deklaruje + nie ma złej historii kredytowej, to wtedy owszem, byłoby to logiczne :) W obecnych czasach, bank może się wypiąć bez powodu :)

Początkujący

Początkujący

2009-09-25, 22:37

Składanie wniosków kredytowych do kilku banków jest nie profesjonalne. Doradca powinien wiedzieć gdzie, i na jakich warunkach, a nie szukać z opaską na oczach lub uderzając głową w mur. Takie postępowanie pogarsza sytuację klienta ponieważ w niektórych bankach we wnioskach kredytowych wymagane jest wpisanie informacji do jakich innych banków złożono wniosek o kredyt. Za zatajenie takiej informacji są odpowiednie konsekwencje. Poza tym bardziej dociekliwy analityk czy nawet koordynator w banku jest w stanie to sprawdzić a wtedy pracownicy w bakach bardzo się irytują bo muszą wertować wnioski, z których i tak nic nie będzie. Dzięki temu, iż doradca wie gdzie złożyć wniosek buduje pozytywną relacje z pracownikami w bankach przez co bardzo często da się przyspieszyć pewne terminy lub np ułatwić procedury. No cóż.... ale to wymaga praktycznej wiedzy.... :)

Początkujący

Początkujący

2009-09-26, 16:02

gwoli ścisłości: ja doradcą nie jestem, z usług doradcy nie korzystam - samodzielnie wyszukujemy i weryfikujemy oferty. posiłkujemy się opiniami wsród znajomych i w sieci.
nie wiem skąd wątek doradcy się wplątał w dyskusję :) najwyraźniej na forum jest doradcom zbyt ciasno i zaczynają sobie rzucać kamyki do ogródków :roll: testosteeerrooooon... :twisted:

Początkujący

Początkujący

2009-09-26, 18:03

julka napisał(a):
gwoli ścisłości: ja doradcą nie jestem, z usług doradcy nie korzystam - samodzielnie wyszukujemy i weryfikujemy oferty. posiłkujemy się opiniami wsród znajomych i w sieci.
nie wiem skąd wątek doradcy się wplątał w dyskusję :) najwyraźniej na forum jest doradcom zbyt ciasno i zaczynają sobie rzucać kamyki do ogródków :roll: testosteeerrooooon... :twisted:

... z całym szacunkiem, lecz powyżej na forum udzielała się osoba zajmująca się doradztwem. Poza tym był tutaj wątek doradców.
pozdrawiam

Starszy Specjalista - min. 2000 postów na forum, min. 100 razy pomógł

2009-09-26, 19:01

knrdoo napisał(a):
Składanie wniosków kredytowych do kilku banków jest nie profesjonalne. Doradca powinien wiedzieć gdzie, i na jakich warunkach, a nie szukać z opaską na oczach lub uderzając głową w mur. Takie postępowanie pogarsza sytuację klienta ponieważ w niektórych bankach we wnioskach kredytowych wymagane jest wpisanie informacji do jakich innych banków złożono wniosek o kredyt. Za zatajenie takiej informacji są odpowiednie konsekwencje. Poza tym bardziej dociekliwy analityk czy nawet koordynator w banku jest w stanie to sprawdzić a wtedy pracownicy w bakach bardzo się irytują bo muszą wertować wnioski, z których i tak nic nie będzie. Dzięki temu, iż doradca wie gdzie złożyć wniosek buduje pozytywną relacje z pracownikami w bankach przez co bardzo często da się przyspieszyć pewne terminy lub np ułatwić procedury. No cóż.... ale to wymaga praktycznej wiedzy.... :)

Proponuję nie wchodzić i nie określać czy ktoś wykonuje swoja pracę profesjonalnie czy nie.Ja jestem doradcą i kompletnie nie zgadzam się z taką opinią.Najlepiej będzie jak klient ograniczy się do wyboru ofert/oferty i dostarczenia dokumentów.

Początkujący

Początkujący

2009-09-27, 01:50

PlanFinance.pl napisał(a):
knrdoo napisał(a):

Proponuję nie wchodzić i nie określać czy ktoś wykonuje swoja pracę profesjonalnie czy nie.Ja jestem doradcą i kompletnie nie zgadzam się z taką opinią.Najlepiej będzie jak klient ograniczy się do wyboru ofert/oferty i dostarczenia dokumentów.

to Pana opinia.... hm.... widać jednak już po tych kilku słowach podejście do klienta i w ogóle do zawodu. Właśnie dlatego wielu ludzi "obsłużonych" przez quazi doradców jest zniechęcona do jakiegokolwiek doradztwa w zakresie finansów. Poza tym posty czytać należy dokładnie, gdyż nie oceniałem nikogo w kwestii profesjonalizmu lecz podkreślałem, że wykonywanie zawodu doradcy wiąże się z kilkoma standardami - jednym z nich jest profesjonalizm.

2009-09-27, 08:53

Składanie do kilku banków nie jest szukaniem z opaską na oczach ani waleniem głową w mur.Nie jest również brakiem profesjonalizmu tylko dbałością o klienta i jego interesy.Oczywiście pod warunkiem że złożone wnioski są zgodne z regulacjami.Analitycy to bardzo dziwny naród i potrafią czasem nieźle namieszać.Po to składa się 2-3 wnioski żeby uchronić klienta.

Moje podejście do klienta jest takie jakie być powinno.To ja jestem doradcą i to ja się znam na ofertach.Skoro klient chce rzeźbić niech idzie rzeźbić sam.

Pańska analiza dotycząca irytacji podczas analizy wniosków bardzo mnie rozśmieszyła.Czy Pan myśli że tam pracują idioci dla których złożenie wniosku powinno się równać z uruchomieniem kredytu?.

[ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona      wykop Lista kanałów RSS na Kredyty mieszkaniowe Kanał RSS forum