Ostatnia wizyta: Teraz jest 2010-09-10, 03:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

[ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Początkujący

Początkujący

Zdolność kredytowa do 500tyś 2010-07-28, 22:16

Witam serdecznie
wrzesień/październik planuję intensywne poszukiwania mieszkania. Będę wdzięczny za pomoc przy udzieleniu informacji dot. zdolności kredytowej.

Wysokość kredytu do 500tyś
Wartość nieruchomości / wkład własny. 500tyś/30tyś
Rynek pierwotny/rynek wtórny. - oba warianty rozpatruję
Rodzaj nieruchomości - mieszkanie
Waluta kredytu. - pln/obca
Pożądana długość okresu kredytowania. do 30 ew. 40
Łączna liczba osób w gospodarstwie domowym. - 3
Łączny miesięczny dochód netto na rodzinę 3mc/6mc. - 7500pln (w tym 6500 netto bez VAT z działalności gospodarczej, którą prowadzę)
Źródło uzyskiwania dochodów. działalność gospodarcza (w sierpniu mija 2 lata)/umowa o pracę
Okres trwania umowy w tył/okres trwania umowy w przód. - umowa o pracę na czas nieokreślony
Aktualne obciążenia kredytowe. - kredyt samochodowy przez najbliższe 4 lata 600pln
Historia w BIK. - kilkakrotnie spłacane mniejsze/większe kredyty wszystko w terminie.

Pozdrawiam

Starszy Specjalista - min. 2000 postów na forum, min. 100 razy pomógł

Starszy Specjalista - min. 2000 postów na forum, min. 100 razy pomógł

2010-07-28, 22:29

Jeśli planuje Pan poszukiwania mieszkania na wrzesień-październik to dzisiejsze symulacje mogą się mieć nijak do warunków kredytowych proponowanych w tym okresie.Raz że od września spodziewane są znaczne zmiany ofert,dwa że od tego momentu banki będą(?) dostosowywały się do Rekomendacji T a dalej nie wiadomo co władni wymyślą w tym temacie.Kolejna sprawa to Pańska działalność.Z poprzednich postów wynika że dochód kształtował się na innym niż przedstawiony powyżej.Dokładne wskazanie zdolności wymaga bardzo szczegółowej analizy.Podsumowując,moim zdaniem musi Pan poczekać do września i dopiero wtedy ruszyć na poszukiwania.Obowiązkowo ze szczegółową rozpiską z KPiR z 2009,2009 i 2010.

Młodszy Doradca - min. 150 postów na forum

2010-07-29, 18:51

W PLN nie powinno być problemu ze zdolnością kredytową do 500 tys. zł. Jeśli chodzi o walutę to nie wiadomo, czy banki coś wymyślą, jak wejdzie rekomendacja T, która będzie wymagać dla kredytów walutowych min 20% wkładu własnego.

Jeśli chodzi o dochody z działalności gospodarczej, to lepiej sprawdzić, czy rzeczywiście jest te 6500 na miesiąc netto. Klienci często mylą dochód brutto z tym po opodatkowaniu i często okazuje się, że dochód, jaki banki przyjmą do zdolności kredytowej jest niższy z tym, co wyliczają klienci (nie twierdzę, że Pan się ,myli, ale lepiej sprawdzić).
Warto też przyjrzeć się strukturze comiesięcznych dochodów - banki najczęściej wymagają podsumowania miesięcy za bieżący rok oraz Pit za ubiegły. Najlepiej, aby dochody były w miarę stabilne.

Początkujący

Początkujący

2010-07-29, 21:12

Gunio77 napisał(a):
Jeśli chodzi o dochody z działalności gospodarczej, to lepiej sprawdzić, czy rzeczywiście jest te 6500 na miesiąc netto. Klienci często mylą dochód brutto z tym po opodatkowaniu i często okazuje się, że dochód, jaki banki przyjmą do zdolności kredytowej jest niższy z tym, co wyliczają klienci (nie twierdzę, że Pan się ,myli, ale lepiej sprawdzić).

Proszę Pana celowo napisałem 6500 netto bez VAT i Pan też doskonale powinien wiedzieć, że nie jest to kwota na rękę... szybko licząc to pewnie trzeba od tej kwoty odjąć 19% i jeszcze ZUS ok 800zł czyli wyjdzie ok 4500 na rękę + żona 2200pln na rękę (tutaj się pomyliłem ponieważ policzyłem żonie 1000zł, a jest 2200).
Jak widać nie jest już tak różowo :)
Dodam, że mogę spłacić auto kosztem wkładu własnego pytanie co się lepiej opłaca.

Początkujący

Początkujący

Witam 2010-07-29, 22:46

Jeśli podałby mi Pan Dochód przed opodatkowaniem za 2009 oraz wysokość podatku dochodowego wykazanego w zaświadczeniu( z uwzględnieniem składki na uezpieczenie zdrowotne) to mógłbym Panu dosyć dokładnie wyliczyć jaką posiada Pan zdolność kredytową na tą chwilę.
Pozdrawiam.

2010-07-30, 07:38

Cytuj:
Proszę Pana celowo napisałem 6500 netto bez VAT i Pan też doskonale powinien wiedzieć, że nie jest to kwota na rękę... szybko licząc to pewnie trzeba od tej kwoty odjąć 19% i jeszcze ZUS ok 800zł czyli wyjdzie ok 4500 na rękę + żona 2200pln na rękę (tutaj się pomyliłem ponieważ policzyłem żonie 1000zł, a jest 2200).
Jak widać nie jest już tak różowo :)
Dodam, że mogę spłacić auto kosztem wkładu własnego pytanie co się lepiej opłaca.

VAT a podatek dochodowy to 2 różne światy - przekonałem się o tym miesiąc temu, jak byłem w skarbówce i Pani od VAT chciałem zadać pytanie związane z pitem, na to usłyszałem odpowiedź: "Panie my tu jesteśmy od VAT'u - idź Pan do dochodówki!"

Jeśli chodzi o dochody z działalności gospodarczej, to zależą one również od tego, jaki dochód był w ubiegłym roku, więc może się okazać, że bank przyjmie jako dochody z działalności gospodarczej inną kwotę, niż wynika to z Pana obliczeń.

Proponuję szukać mieszkania w kwocie do max 470 - 480tys. zł - Proszę sobie założyć że nie powinnom być problemu z kredytem do 450 tys. zł.
Nie wiem, czy planuje Pan zakup na rynku pierwotny, czy wtórnym, ale na wtórnym potrzebuje Pan jeszcze z jakie 10 tys. na podatek i z 3 tys. na notariusza.
Warto pomyśleć o uzbieraniu przynajmniej 10% wkładu własnego - niby banki dają na 100%, ale z 10% wkładu jest większa pewność otrzymania decyzji pozytywnej.
Raczej nie spłacałbym kredytu samochodowego - zmniejszy się Panu wkład własny.
Oczywiście każdy przypadek jest inny - może zaproponowałbym inne rozwiązanie, jak bym przyjrzał się dokładnie sprawie.

Taka ciekawostka: http://www.money.pl/banki/wiadomosci/ar ... 49629.html - czyli niedługo będą prawie tylko i wyłącznie kredyty w PLN

Początkujący

Początkujący

2010-07-30, 09:59

Dziękuję za odpowiedzi. Postaram się wyciągnąć więcej informacji od księgowej.

Początkujący

Początkujący

2010-09-06, 21:51

witam,
jestem zdecydowany na zakup mieszkania i chciałem ponownie poprosić o konsultacje.

Mieszkanie w Warszawie do 55m2, program RNS.
Wysokość kredytu do 420tyś-tutaj zmiana ponieważ miało być jak w temacie 500tyś, ale rzeczywistość zweryfikowała :)
Wartość nieruchomości / wkład własny. 420tyś/0
Rynek pierwotny/rynek wtórny. - wtórny
Rodzaj nieruchomości - mieszkanie
Waluta kredytu. - pln/obca
Pożądana długość okresu kredytowania. do 30 ew. 35
Łączna liczba osób w gospodarstwie domowym. - 3
Łączny miesięczny dochód netto na rodzinę 3mc/6mc. - 6000tyś
Źródło uzyskiwania dochodów. działalność gospodarcza (w sierpniu mija 2 lata)/umowa o pracę
Okres trwania umowy w tył/okres trwania umowy w przód. - umowa o pracę na czas nieokreślony
Aktualne obciążenia kredytowe. - kredyt samochodowy przez najbliższe 4 lata 600pln
Historia w BIK. - kilkakrotnie spłacane mniejsze/większe kredyty wszystko w terminie.

Będę wdzięczny za informacje.

2010-09-07, 08:58

Kredyt w programie RNS w którymś z banków: Millennium, BGŻ, PKO BP. Zostawiając kredyt samochodowy, największe problemy ze zdolnością mogą być w Millennium.

Starszy Doradca - min. 1000 postów na forum

Starszy Doradca - min. 1000 postów na forum

2010-09-07, 10:19

Z takim dochodem 6000tys? Przecież to 6mln jest :)
A tak na poważnie- ofert do wyboru jest sporo. Nawet w kredytach na 100% wartości i z dopłatami.
Polecam poszukanie doradcy z którym na spokojnie przejrzysz kilka ofert i wybierzesz wg ciebie najkorzystniejsze. A przede wszystkim dokładnie sprawdzisz zdolność kredytową na podstawie dokumentów a nie szacowania mniej więcej.

[ Posty: 10 ]       wykop Lista kanałów RSS na Kredyty mieszkaniowe Kanał RSS forum