|
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 |
|
Strona 1 z 1 |
[ Posty: 10 ] |
|
| Autor | Wiadomość |
|---|---|
|
andrzejkr
Początkujący Dołączył(a): 2009-08-08, 16:33 Posty: 6 Pomógł: 0 razy |
Witam serdecznie
wrzesień/październik planuję intensywne poszukiwania mieszkania. Będę wdzięczny za pomoc przy udzieleniu informacji dot. zdolności kredytowej. Wysokość kredytu do 500tyś Wartość nieruchomości / wkład własny. 500tyś/30tyś Rynek pierwotny/rynek wtórny. - oba warianty rozpatruję Rodzaj nieruchomości - mieszkanie Waluta kredytu. - pln/obca Pożądana długość okresu kredytowania. do 30 ew. 40 Łączna liczba osób w gospodarstwie domowym. - 3 Łączny miesięczny dochód netto na rodzinę 3mc/6mc. - 7500pln (w tym 6500 netto bez VAT z działalności gospodarczej, którą prowadzę) Źródło uzyskiwania dochodów. działalność gospodarcza (w sierpniu mija 2 lata)/umowa o pracę Okres trwania umowy w tył/okres trwania umowy w przód. - umowa o pracę na czas nieokreślony Aktualne obciążenia kredytowe. - kredyt samochodowy przez najbliższe 4 lata 600pln Historia w BIK. - kilkakrotnie spłacane mniejsze/większe kredyty wszystko w terminie. Pozdrawiam |
|
PlanFinance.pl
Starszy Specjalista - min. 2000 postów na forum, min. 100 razy pomógł ![]() Dołączył(a): 2009-02-09, 10:41 Posty: 2380 Lokalizacja: Warszawa/Mazowieckie/Polska Pomógł: 145 razy |
Jeśli planuje Pan poszukiwania mieszkania na wrzesień-październik to dzisiejsze symulacje mogą się mieć nijak do warunków kredytowych proponowanych w tym okresie.Raz że od września spodziewane są znaczne zmiany ofert,dwa że od tego momentu banki będą(?) dostosowywały się do Rekomendacji T a dalej nie wiadomo co władni wymyślą w tym temacie.Kolejna sprawa to Pańska działalność.Z poprzednich postów wynika że dochód kształtował się na innym niż przedstawiony powyżej.Dokładne wskazanie zdolności wymaga bardzo szczegółowej analizy.Podsumowując,moim zdaniem musi Pan poczekać do września i dopiero wtedy ruszyć na poszukiwania.Obowiązkowo ze szczegółową rozpiską z KPiR z 2009,2009 i 2010.
|
|
Gunio77
Młodszy Doradca - min. 150 postów na forum Dołączył(a): 2010-07-08, 14:53 Posty: 181 Lokalizacja: Warszawa/Mazowieckie Pomógł: 13 razy |
W PLN nie powinno być problemu ze zdolnością kredytową do 500 tys. zł. Jeśli chodzi o walutę to nie wiadomo, czy banki coś wymyślą, jak wejdzie rekomendacja T, która będzie wymagać dla kredytów walutowych min 20% wkładu własnego.
Jeśli chodzi o dochody z działalności gospodarczej, to lepiej sprawdzić, czy rzeczywiście jest te 6500 na miesiąc netto. Klienci często mylą dochód brutto z tym po opodatkowaniu i często okazuje się, że dochód, jaki banki przyjmą do zdolności kredytowej jest niższy z tym, co wyliczają klienci (nie twierdzę, że Pan się ,myli, ale lepiej sprawdzić). Warto też przyjrzeć się strukturze comiesięcznych dochodów - banki najczęściej wymagają podsumowania miesięcy za bieżący rok oraz Pit za ubiegły. Najlepiej, aby dochody były w miarę stabilne. |
|
andrzejkr
Gunio77 napisał(a): Jeśli chodzi o dochody z działalności gospodarczej, to lepiej sprawdzić, czy rzeczywiście jest te 6500 na miesiąc netto. Klienci często mylą dochód brutto z tym po opodatkowaniu i często okazuje się, że dochód, jaki banki przyjmą do zdolności kredytowej jest niższy z tym, co wyliczają klienci (nie twierdzę, że Pan się ,myli, ale lepiej sprawdzić). Proszę Pana celowo napisałem 6500 netto bez VAT i Pan też doskonale powinien wiedzieć, że nie jest to kwota na rękę... szybko licząc to pewnie trzeba od tej kwoty odjąć 19% i jeszcze ZUS ok 800zł czyli wyjdzie ok 4500 na rękę + żona 2200pln na rękę (tutaj się pomyliłem ponieważ policzyłem żonie 1000zł, a jest 2200). Jak widać nie jest już tak różowo Dodam, że mogę spłacić auto kosztem wkładu własnego pytanie co się lepiej opłaca. |
|
ppcserwis
Początkujący Dołączył(a): 2010-07-28, 11:55 Posty: 20 Lokalizacja: Warszawa Pomógł: 2 razy |
Jeśli podałby mi Pan Dochód przed opodatkowaniem za 2009 oraz wysokość podatku dochodowego wykazanego w zaświadczeniu( z uwzględnieniem składki na uezpieczenie zdrowotne) to mógłbym Panu dosyć dokładnie wyliczyć jaką posiada Pan zdolność kredytową na tą chwilę.
Pozdrawiam. |
|
Gunio77
Młodszy Doradca - min. 150 postów na forum Dołączył(a): 2010-07-08, 14:53 Posty: 181 Lokalizacja: Warszawa/Mazowieckie Pomógł: 13 razy |
Cytuj: Proszę Pana celowo napisałem 6500 netto bez VAT i Pan też doskonale powinien wiedzieć, że nie jest to kwota na rękę... szybko licząc to pewnie trzeba od tej kwoty odjąć 19% i jeszcze ZUS ok 800zł czyli wyjdzie ok 4500 na rękę + żona 2200pln na rękę (tutaj się pomyliłem ponieważ policzyłem żonie 1000zł, a jest 2200). Jak widać nie jest już tak różowo Dodam, że mogę spłacić auto kosztem wkładu własnego pytanie co się lepiej opłaca. VAT a podatek dochodowy to 2 różne światy - przekonałem się o tym miesiąc temu, jak byłem w skarbówce i Pani od VAT chciałem zadać pytanie związane z pitem, na to usłyszałem odpowiedź: "Panie my tu jesteśmy od VAT'u - idź Pan do dochodówki!" Jeśli chodzi o dochody z działalności gospodarczej, to zależą one również od tego, jaki dochód był w ubiegłym roku, więc może się okazać, że bank przyjmie jako dochody z działalności gospodarczej inną kwotę, niż wynika to z Pana obliczeń. Proponuję szukać mieszkania w kwocie do max 470 - 480tys. zł - Proszę sobie założyć że nie powinnom być problemu z kredytem do 450 tys. zł. Nie wiem, czy planuje Pan zakup na rynku pierwotny, czy wtórnym, ale na wtórnym potrzebuje Pan jeszcze z jakie 10 tys. na podatek i z 3 tys. na notariusza. Warto pomyśleć o uzbieraniu przynajmniej 10% wkładu własnego - niby banki dają na 100%, ale z 10% wkładu jest większa pewność otrzymania decyzji pozytywnej. Raczej nie spłacałbym kredytu samochodowego - zmniejszy się Panu wkład własny. Oczywiście każdy przypadek jest inny - może zaproponowałbym inne rozwiązanie, jak bym przyjrzał się dokładnie sprawie. Taka ciekawostka: http://www.money.pl/banki/wiadomosci/ar ... 49629.html - czyli niedługo będą prawie tylko i wyłącznie kredyty w PLN |
|
andrzejkr
Dziękuję za odpowiedzi. Postaram się wyciągnąć więcej informacji od księgowej.
|
|
andrzejkr
witam,
jestem zdecydowany na zakup mieszkania i chciałem ponownie poprosić o konsultacje. Mieszkanie w Warszawie do 55m2, program RNS. Wysokość kredytu do 420tyś-tutaj zmiana ponieważ miało być jak w temacie 500tyś, ale rzeczywistość zweryfikowała Wartość nieruchomości / wkład własny. 420tyś/0 Rynek pierwotny/rynek wtórny. - wtórny Rodzaj nieruchomości - mieszkanie Waluta kredytu. - pln/obca Pożądana długość okresu kredytowania. do 30 ew. 35 Łączna liczba osób w gospodarstwie domowym. - 3 Łączny miesięczny dochód netto na rodzinę 3mc/6mc. - 6000tyś Źródło uzyskiwania dochodów. działalność gospodarcza (w sierpniu mija 2 lata)/umowa o pracę Okres trwania umowy w tył/okres trwania umowy w przód. - umowa o pracę na czas nieokreślony Aktualne obciążenia kredytowe. - kredyt samochodowy przez najbliższe 4 lata 600pln Historia w BIK. - kilkakrotnie spłacane mniejsze/większe kredyty wszystko w terminie. Będę wdzięczny za informacje. |
|
RobertIND
Młodszy Doradca - min. 150 postów na forum Dołączył(a): 2010-05-10, 13:16 Posty: 273 Lokalizacja: Polska, Mazowsze, Podlasie Pomógł: 22 razy |
Kredyt w programie RNS w którymś z banków: Millennium, BGŻ, PKO BP. Zostawiając kredyt samochodowy, największe problemy ze zdolnością mogą być w Millennium.
|
|
doradca lubelski
Starszy Doradca - min. 1000 postów na forum Dołączył(a): 2007-10-19, 10:24 Posty: 1041 Lokalizacja: Lublin Pomógł: 17 razy |
Z takim dochodem 6000tys? Przecież to 6mln jest
A tak na poważnie- ofert do wyboru jest sporo. Nawet w kredytach na 100% wartości i z dopłatami. Polecam poszukanie doradcy z którym na spokojnie przejrzysz kilka ofert i wybierzesz wg ciebie najkorzystniejsze. A przede wszystkim dokładnie sprawdzisz zdolność kredytową na podstawie dokumentów a nie szacowania mniej więcej. |
|
Strona 1 z 1 |
[ Posty: 10 ] | |