Mam pytanie czy ktoś w sądzie bronił się wykorzystując abuzywność niektórych zapisów w umowach pożyczkowych ?
Zgodnie z ustawą o kredycie konsumenckim – art. 36c: jeżeli klient nie spłacił pożyczki w terminie 120 dni i zaciąga kolejną pożyczkę, jest chroniony – wszystkie potrącone w tym czasie opłaty muszą zmieścić się w limicie kosztów poza odsetkowych naliczanych od kwoty pierwszego kredytu. Ten zapis ma na celu całkowicie usunąć rolowanie, czyli zadłużanie się, po to, żeby spłacić poprzednie zobowiązania finansowe.
Czy ten przepis też można wykorzystać do odzyskania refinansowań?