Skocz do zawartości

RNS a miejsce postojowe w parkingu podziemnym


Kszysztoff

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy to miejsce koniecznie muszę pokryć z własnych srodków ???

 

Gdzieś czytałem że można potraktować to miejsce tak jak np. komórkę lokatorską, balkon, jako pomieszczenie przynależne do mieszkania i całość kredytować z RNS (I wtedy nie jest konieczne tworzenie odrębnej KW)

Opublikowano

Tak zgadza się - kredyt RnS może być tylko na jeden cel i może to być zakup mieszkania z miejscem postojowym przynależnym na jednej KW. Ale jest pewien problem, gdyż można przekroczyć maksymalną wartość za mkw mieszkania, gdyż łączną wartość mieszkania + wartość miejsca postojowego dzieli się przez ilość mkw ale tylko mieszkania. Można Wziąć dwa odrębne kredyty, drugi bez RnS na zakup tylko miejsca postojowego.

Opublikowano
Czy to miejsce koniecznie muszę pokryć z własnych srodków ???

 

Gdzieś czytałem że można potraktować to miejsce tak jak np. komórkę lokatorską, balkon, jako pomieszczenie przynależne do mieszkania i całość kredytować z RNS (I wtedy nie jest konieczne tworzenie odrębnej KW)

Witam,

na stronie BGK w zakładce wyjaśnienia Ministra Infrastruktury do ustawy, pytanie 13: "Garaż natomiast zaliczany jest do tzw. pomieszczeń przynależnych, tj. takich, które mogą przynależeć do lokalu mieszkalnego jako jego części składowe, nawet jeżeli do niego bezpośrednio nie przylegają lub są położone w granicach nieruchomości gruntowej poza budynkiem, w którym wyodrębniono lokal. Jeżeli więc z treści umowy zawartej z deweloperem wynika, że przedmiotem sprzedaży jest lokal mieszkalny wraz ze wskazanymi jako "pomieszczenia przynależne": garażem, komórką, balkonami, tarasami etc., cena zakupu lokalu mieszkalnego uwzględnia w sobie poszczególne komponenty cenowe dotyczące tych pomieszczeń, zaś transakcja taka może oczywiście stanowić przedmiot kredytowania. Jeżeli nabywany garaż jest natomiast odrębną nieruchomością wyodrębnioną w budynku, w którym mieści się lokal i odpłatne przeniesienie praw do garażu na kredytobiorcę jest przedmiotem odrębnej czynności cywilnoprawnej od zakupu samego lokalu, wtedy oczywiście cena zapłacona za garaż nie stanowi elementu ceny związanej z nabyciem prawa własności do lokalu mieszkalnego. Stosownie do art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy kredyt preferencyjny nie będzie też mógł zostać udzielony na taki cel."

 

Pozdrawiam:) Joanna

Doradztwo Finansowe on-line Brandmind

Opublikowano

chcialbym zwrocic uwage, ze miejsca postojowe nie zawsze sa traktowane jak garaz, nie sa bowiem wydzielone, sa traktowane jako powierzchnie do wylacznego korzystania, ale taka powierzchnia nie moze byc traktowana jako pomieszczenie przynalezne

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Weryfikacja tożsamości gościa
    Potwierdzenie e-mail

    Wyślemy jednorazowy link potwierdzający. Po zatwierdzeniu wróć do tego formularza.

    Potwierdzenie SMS

    Wyślij kod SMS na podany wyżej numer, następnie wpisz go i potwierdź.

    Przed publikacją musisz potwierdzić oba kanały.

Nowe wątki

Pomocne w oddłużaniu

Reklama
Portal Dłużnika. Długi? Pozew? Windykacja? Sprawdź, jak możemy Ci pomóc.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.