Skocz do zawartości

MDM, 50% wkład, 15lat, mazowieckie


potencjalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

poproszę o sprawdzenie ofert banków dla kredytu MDM przy 50% wkładzie własnym na 15 lat.

Czy jest szansa na otrzymanie kredytu bez prowizji i bez prowizji za wcześniejszą spłatę?

 

Kredyt MdM

Waluta kredytu PLN

Pożądana długość okresu kredytowania: najkrócej jak to możliwe, 15 lat

Wysokość kredytu: 170k PLN

Wartość nieruchomości / wkład własny: 340k/150k (plus około 20k MDM)

Rynek pierwotny

Rodzaj nieruchomości/rodzaj własności: mieszkanie

Metraż nieruchomości: 75m2

Lokalizacja nieruchomości: Mazowieckie

Stan zaawansowania inwestycji: w trakcie budowy

Łączna liczba osób w gospodarstwie domowym: 1 osoba

Wiek kredytobiorcy / kredytobiorców: 32 lata

Aktualne obciążenia kredytowe: brak

Historia w BIK: jeden spłacony kredyt na 0% na sprzęt RTV (aby był rekord w BIK)

Umowa o pracę:Średnio miesięczny dochód netto na rodzinę 3mc/6mc: Umowa o pracę na czas nieokreślony, ~7k

Okres trwania umowy/działalności w tył: 4 lata

Okres trwania umowy/działalności w przód: czas nieokreślony

Wykonywany zawód: Analityk

Bank w którym posiadane jest konto/ wpływ z wynagrodzenia Tak/Nie? Mbank, tak

Inne istotne informacje: Brak kart kredytowych, zobowiązań itd

 

 

Dziękuję i pozdrawiam

Potencjalny

Opublikowano

To dołożę trudniejsze zagadnienie, które jednoznacznie wg mnie nie jest poruszone w ustawie MDM.

 

Zakładając, że biorę kredyt na rok przed przeniesieniem własności - czy 50% wkład własny (licząc z dopłatą MDM) musi być obliczony na moment brania kredytu czy na datę ostatniej transzy (bodajże wtedy wpływają środki MDM) dla dewelopera?

Opublikowano

Na moment brania kredytu, przy czym ewentualne nadpłaty ograniczone są zapisami w ustawie.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź.

 

Na logikę powinno być tak jak piszesz, stanem początkowym powinna być relacja kredyt/wkład własny przy braniu kredytu. Podobnie na logikę 5-letni okres restrykcji powinien być liczony od daty wzięcia kredytu.

 

5-letni okres karencji liczony jest od daty przeniesienia własności, fragment ustawy:

"Art. 14. 1. W przypadku gdy nabywca w okresie 5 lat od dnia zawarcia umowy ustanowienia lub przeniesienia własności mieszkania:

5) dokonał wcześniejszej spłaty całości kredytu, o którym mowa w art. 3, lub jego części przekraczającej wysokość udzielonego dofinansowania wkładu własnego"

 

- - - Uaktualniono - - -

 

W tej ustawie wydaje się, że jest dziura - od momentu wypłacenia ostatniej transzy kredytu (MDM) do momentu przeniesienia własności mogę nadpłacić cały kredyt i poniosę tylko koszt prowizji przy nadpłacie?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Weryfikacja tożsamości gościa
    Potwierdzenie e-mail

    Wyślemy jednorazowy link potwierdzający. Po zatwierdzeniu wróć do tego formularza.

    Potwierdzenie SMS

    Wyślij kod SMS na podany wyżej numer, następnie wpisz go i potwierdź.

    Przed publikacją musisz potwierdzić oba kanały.

Nowe wątki

Pomocne w oddłużaniu

Reklama
Portal Dłużnika. Długi? Pozew? Windykacja? Sprawdź, jak możemy Ci pomóc.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.