Skocz do zawartości

Nadpłata kredytu MDM


Vigo88

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie dot. programu MDM. Zaciągnąłem kredyt w marcu 2014 roku z dopłatą MDM, przed zmianami z 2015 roku i chciałbym teraz rozpocząć nadpłacanie kredytu. Czy obowiązują mnie zmiany ograniczające możliwość nadpłat?

Opublikowano

To co piszesz kłoci się z art. 2, który dla "starych mdm" znosi pkt. 5 mówiący o nadpłacie (cytat z Twojego postu z innego tematu):

 

13) w art. 14 w ust. 1:

a) pkt 1–3 otrzymują brzmienie:

„1) dokonał zbycia prawa własności lub współwłasności tego mieszkania, z wyłączeniem rozszerzenia wspólności ustawowej na podstawie art. 47 § 1 ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. – Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 2015 r. poz. 583),

2) wynajął to mieszkanie lub jego część innej osobie lub użyczył tego mieszkania innej osobie,

3) dokonał zmiany sposobu użytkowania tego mieszkania lub jego części w sposób uniemożliwiający zaspokajanie własnych potrzeb mieszkaniowych,”,

 

b) w pkt 4 na końcu dodaje się przecinek i dodaje się pkt 5 w brzmieniu:

„5) dokonał wcześniejszej spłaty całości kredytu, o którym mowa w art. 3, lub jego części przekraczającej wysokość udzielonego dofinansowania wkładu własnego”;

 

Art. 2. Do umów kredytu zawartych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy nie stosuje się przepisu art. 14 ust. 1 pkt 5 ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.

 

Mój przypadek od opisanego w linkowanym przez Ciebie temacie jest inny... kredyt zaciągnięty w marcu 2014, akt notarialny w grudniu 2014.

Opublikowano

Ojej. Być może w poprzednim temacie popełniłem błąd. W linkowanym podałem klarowne wyjaśnienie na podstawie starej ustawy i nowelizacji. Nie wiem jak można zrobić to lepiej. To że opisany przypadek jest inny niż Twój nie znaczy że Ty z mojego posta nie możesz wyciągnąć informacji dla siebie.

Opublikowano

Niestety ale tylko z linkowanego tematu mógłbym wyciągnąć błędne wnioski, bo nie było tam dopisku z nowelizacji ustawy:

Do umów kredytu zawartych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy nie stosuje się przepisu art. 14 ust. 1 pkt 5 ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.

 

Który mówi o interesującym mnie aspekcie.

 

No ale podsumowując, mogę nadpłacać ile wlezie, nawet przed upłynięciem 5 lat od daty podpisania umowy kredytowej i nie patrząc na 50% ltv, tak?

Opublikowano

Jestem w bardzo podobnej sytuacji, tzn. kredyt mdm i notariusz załatwione w 2014 roku, czyli mam rozumieć, że mogę nadpłacać kredyt bez stresu, że odbiorą mi dofinansowanie? Pytam, bo chciałabym nadpłacić w tym roku ok. 50 tys. zł.

 

PlanFinance czy może odpowiedzieć mi?

 

Pozdrawiam.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Weryfikacja tożsamości gościa
    Potwierdzenie e-mail

    Wyślemy jednorazowy link potwierdzający. Po zatwierdzeniu wróć do tego formularza.

    Potwierdzenie SMS

    Wyślij kod SMS na podany wyżej numer, następnie wpisz go i potwierdź.

    Przed publikacją musisz potwierdzić oba kanały.

Nowe wątki

Pomocne w oddłużaniu

Reklama
Portal Dłużnika. Długi? Pozew? Windykacja? Sprawdź, jak możemy Ci pomóc.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.