Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dostałem dziś już kolejnego maila od Provident z naciskami o podpisaniu aneksu do umowy pożyczki. W załączeniu zrzut ekranu z maila. Prezes Urząd u Konkurencji i Konsumentów coś im nakazał. Pytanie czy mam ten aneks podpisywać. A może nie podpisywać i dzięki tej decyzji można coś ugrać? SKD bądź unieważnienie umowy??

Screenshot_2021-09-16-21-17-21-473_pl.wp.wppoczta.jpg

Opublikowano

Panie Łukaszu, co z tym zrobić? Podpisywać, nie podpisywać? Czy można to jakoś wykorzystać? Czy jak nie podpiszemy, to wypowiedzą umowę?

Opublikowano

To jest tekst aneksu:

Strony niniejszym zgodnie postanowiły zmienić warunki udzielenia pożyczki pieniężnej Klientowi w ten sposób, że: § 5 ust. 7 Umowy otrzymuje brzmienie: W przypadku niespłacenia wymagalnej kwoty raty pożyczki w Terminie spłaty raty pożyczki lub spłacenia jej w niepełnej wysokości, Pożyczkodawca może naliczyć odsetki od przeterminowanego zadłużenia, tj. odsetki za opóźnienie od zaległej Kwoty brutto pożyczki („Odsetki za opóźnienie”) w wysokości maksymalnych odsetek za opóźnienie, o których mowa w art. 481 par. 2(1) Kodeksu cywilnego. Maksymalne odsetki za opóźnienie na dzień zawarcia Umowy wynoszą 11,20% w skali roku. Wysokość Odsetek za opóźnienie zmienia się automatycznie wraz ze zmianą wysokości maksymalnych odsetek za opóźnienie, o których mowa w art. 481 par.2(1) Kodeksu cywilnego. Ich nowa wysokość zostanie podana Klientowi za pomocą odnośnika do Strony Internetowej przesłanego na adres e-mail podany przez Klienta oraz udostępniona poprzez Konto Klienta. Klient informowany jest przez Pożyczkodawcę o naliczeniu Odsetek za opóźnienie w drodze zawiadomienia („Zawiadomienie”). Zawiadomienie przesłane jest na piśmie, pocztą elektroniczną lub telefonicznie poprzez SMS. Zawiadomienie będzie wysyłane na adres, e-mail lub numer telefonu podany we Wniosku o pożyczkę lub dane kontaktowe podane przez Klienta w późniejszym terminie do wiadomości Pożyczkodawcy. Naliczona kwota Odsetek za opóźnienie wymagalna jest w terminie płatności najbliższej raty po otrzymaniu Zawiadomienia, a w przypadku upływu ostatecznego terminu płatności pożyczki wymagalna będzie w terminie wskazanym w Zawiadomieniu.; § 6 ust. 2 zdanie 3 Umowy zastępuje się zdaniami: Prowizja za udzielenie pożyczki ulega obniżeniu w razie wcześniejszej spłaty pożyczki w całości lub w części. Obniżenie powyższej opłaty nastąpi według metody liniowej. W przypadku wcześniejszej całkowitej spłaty pożyczki Prowizja za udzielenie pożyczki ulega obniżeniu proporcjonalnie o koszty, które dotyczą okresu, o jaki skrócono czas obowiązywania umowy. W przypadku częściowej wcześniejszej spłaty pożyczki jako podstawę do obniżenia Prowizji za udzielenie pożyczki przyjmuje się kwotę nadpłaty netto tj. łączną kwotę nadpłat pomniejszoną o łączną kwotę niedopłat. Rozliczenie nastąpi po dokonaniu całkowitej spłaty pożyczki. 2. Pozostałe postanowienia Umowy pozostają bez zmian. 3. Niniejszy Aneks wchodzi w życie z dniem jego podpisania. 4. Niniejszy Aneks został sporządzony w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron a wszelkie zmiany niniejszego Aneksu wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.

Ja się jeszcze zastanawiam, czy najpierw wystąpić o zwrot nadpłaty za pożyczkę spłaconą przed czasem, a później podpisać ten aneks, czy lepiej go nie podpisywać wcale. Czy najpierw podpisać aneks a później wystąpić o zwrot dawnej pożyczki spłaconej przed czasem, czy nje ma to żadnego znaczenia? 

Opublikowano

Ja bym się też chciał dowiedzieć, co to jest, bo również dostałem takowy aneks.

Opublikowano

Radziłbym wam by prawnik to przeczytał, ta firma nie oddaje nic od tak.

Warto wiedzieć
Edukacyjne podsumowanie wygenerowane przez AI,
Podpisanie aneksu do umowy pożyczki nie jest obowiązkowe i decyzja o jego podpisaniu powinna być poprzedzona dokładną analizą warunków aneksu oraz własnej sytuacji finansowej. Warto pamiętać, że aneks może zmieniać warunki umowy, co może mieć wpływ na wysokość rat, koszty pożyczki lub inne zobowiązania. W przypadku wątpliwości co do skutków podpisania aneksu, można rozważyć konsultację z prawnikiem lub doradcą finansowym, aby ocenić, czy podpisanie aneksu jest korzystne, czy też istnieją podstawy do negocjacji lub odmowy podpisania, zwłaszcza jeśli decyzja Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów nakazuje Providentowi wprowadzenie zmian korzystnych dla konsumentów.

#aneks-do-umowy #provident #pożyczka
Opublikowano

Myślę że chodzi po prostu o osoby, które mają aktywne pożyczki tam. W wyniku stanowiska UOKiK musieli zacząć rozliczać dawne i bieżące kredyty w prawidłowy sposób, co wiąże się ze zmianą w umowie bieżących zobowiązań. Myślę że ten aneks to nic strasznego, ale niech się ktoś mądrzejszy tutaj wypowie. 

 

 

Opublikowano
3 godziny temu, Kate007 napisał:

Myślę że chodzi po prostu o osoby, które mają aktywne pożyczki tam. W wyniku stanowiska UOKiK musieli zacząć rozliczać dawne i bieżące kredyty w prawidłowy sposób, co wiąże się ze zmianą w umowie bieżących zobowiązań. Myślę że ten aneks to nic strasznego, ale niech się ktoś mądrzejszy tutaj wypowie. 

 

 

Chciałbym zobaczyć, że Provident rozliczył coś prawidłowo....

Opublikowano
11 minut temu, lukaszb napisał:

Chciałbym zobaczyć, że Provident rozliczył coś prawidłowo....

Panie Łukaszu, pytanie co z tym aneksem zrobić? Podpisać? Nie podpisać? Pytanie , czy jak się nie podpisze, to można coś na tym ugrać?

Opublikowano
2 godziny temu, kostaryk napisał:

Panie Łukaszu, pytanie co z tym aneksem zrobić? Podpisać? Nie podpisać? Pytanie , czy jak się nie podpisze, to można coś na tym ugrać?

Co będziesz z tego miał, że to podpiszesz?

Opublikowano
Godzinę temu, lukaszb napisał:

Co będziesz z tego miał, że to podpiszesz?

Nic. Pytanie czy mogę coś ugrać, jeśli nie podpisze??

Opublikowano

Wysyłali wam to więcej niż dwa razy? Ja wczoraj też już to dostałem drugi raz ale myślałem że dlatego że zalegam z ratą a wysyłają to chyba wszystkim niezależnie od terminowości spłat. Co myślicie? Poza tym można też ustawić jakąś korespondencję na maila? Dostałem coś takiego dwa razy ale pocztą tradycyjną a sobie tego nie życzę. Też na razie tylko wyrzucałem ten dokument i nie chce tego podpisywać bo zaczną doliczać kwoty z kosmosu. 

Opublikowano

tez mam 2 aneksy bo mialem 2 umowy. ALe wszystko juz splacone. Czy podpisac i wyslac im to mimo ze splacilem 2 kredyty?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Weryfikacja tożsamości gościa
    Potwierdzenie e-mail

    Wyślemy jednorazowy link potwierdzający. Po zatwierdzeniu wróć do tego formularza.

    Potwierdzenie SMS

    Wyślij kod SMS na podany wyżej numer, następnie wpisz go i potwierdź.

    Przed publikacją musisz potwierdzić oba kanały.

Nowe wątki

Pomocne w oddłużaniu

Reklama
Portal Dłużnika. Długi? Pozew? Windykacja? Sprawdź, jak możemy Ci pomóc.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.