Skocz do zawartości

Interpretacja zapisu umowy MDM - PKO BP


cgbb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak należy rozumieć poniżej zaznaczony zapis w umowie kredytowej z PKO BP?

 

Wg mnie to oznacza, że w momencie kiedy dopłata MDM wynosi np. 15 000 zł, mogę tę kwotę spłacić już następnego dnia po wypłacie kredytu, bez żadnych kosztów. Mam rację?

 

4. Inne postanowienia umowy:

...

12) Strony ustalają, iż Kredytobiorca nie poniesie:

a) opłaty za wcześniejszą częściową spłatę kredytu – w przypadku gdy środki pochodzą z

dodatkowego finansowego wsparcia,

b) opłaty za czynności związane z dokonaniem przez PKO BP SA oszacowania wartości

kredytowanej nieruchomości mającej stanowić zabezpieczenie kredytu.

13) Warunki wypłaty dodatkowego wsparcia finansowego:

1) złożenie wniosku o dodatkowe finansowe wsparcie wraz z dokumentami potwierdzającymi

wystąpienie zdarzenia, zgodnie z art. 8 ust. 1 ustawy, dającego możliwość ubiegania się o

dodatkowe wsparcie finansowe,

2) inne: brak

5. Załącznikami do umowy są:

Opublikowano

Wyjaśnij swoje wątpliwości, gdyż nie wiem dokładnie o co się rozchodzi.

Opublikowano
Wyjaśnij swoje wątpliwości, gdyż nie wiem dokładnie o co się rozchodzi.

 

W pierwszej części umowy znajduje się punkt:

 

6. Na dzień zawarcia umowy, obowiązują następujące prowizje i opłaty bankowe oraz ich wysokości określone

w Taryfie:

wcześniejsza całkowita spłata kredytu mieszkaniowego, kredytu konsolidacyjnego, pożyczki hipotecznej

ze zmienną stopą procentową – od kwoty spłaty: 2% nie mniej niż 200,00 zł,

wcześniejsza całkowita spłata kredytu mieszkaniowego, kredytu konsolidacyjnego, pożyczki hipotecznej ze

stałą stopą procentową – od kwoty spłaty: 2% nie mniej niż 200,00 zł,

wcześniejsza częściowa spłata kredytu mieszkaniowego, kredytu konsolidacyjnego, pożyczki hipotecznej

– od kwoty spłaty: 1,5%.

Prowizja pobierana od spłat częściowych dokonywanych w ciągu trzech pierwszych lat spłaty kredytu lub

pożyczki hipotecznej, licząc od dnia uruchomienia

 

Stąd moje wątpliwości, które chyba są bezpodstawne.

Opublikowano

Jeśli otrzymasz DODATKOWE dofinansowanie to możesz nadpłacać bez prowizji. To wynika z ustawy, umowa tylko to potwierdza.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Weryfikacja tożsamości gościa
    Potwierdzenie e-mail

    Wyślemy jednorazowy link potwierdzający. Po zatwierdzeniu wróć do tego formularza.

    Potwierdzenie SMS

    Wyślij kod SMS na podany wyżej numer, następnie wpisz go i potwierdź.

    Przed publikacją musisz potwierdzić oba kanały.

Nowe wątki

Pomocne w oddłużaniu

Reklama
Portal Dłużnika. Długi? Pozew? Windykacja? Sprawdź, jak możemy Ci pomóc.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.