Znajdź zawartość
Wyświetlanie wyników dla tagów 'umowy' .
-
Witam! Zwracam się z gorącą prośbą czy ktoś podpowie mi jak w skuteczny sposób wypowiedzieć umowę w Tele Nauka oraz Jp Medica? Staram się odzyskać każdy grosz..... Chodzi mi o wypowiedzenie umowy a nie odstąpienie . Dziękuję
- 34 odpowiedzi
-
Dziwna sprawa, Tele-Nauka odpisała mi tak: Szanowna Pani, działając w imieniu Tele-Nauka sp. z o.o. z/s w Warszawie (dalej jako „Tele-Nauka”), w odpowiedzi na skierowane do Tele-Nauka oświadczenie o wypowiedzeniu w/w umowy wyjaśniamy, że przedmiotowa umowa została zawarta na czas określony, a zatem, w świetle obowiązujących przepisów prawa oraz Regulaminu złożone wypowiedzenie nie może być uznane za skuteczne. Jednocześnie z uwagi na upływ terminu na odstąpienie od umowy wynikającego z przepisów ustawy o prawach konsumenta, złożone oświadczenie o wypowiedzeniu nie może być również uznane za skuteczne odstąpienie od umowy. Mając powyższe na uwadze, wyjaśniamy, że zawarta umowa obowiązuje nadal, a co za tym idzie brak jest podstaw do zwrotu zapłaconego na rzecz Tele-Nauka wynagrodzenia, a jednocześnie zachowują Państwo możliwość korzystania z przewidzianych umową świadczeń do końca okresu, na jaki umowa została zawarta. Z poważaniem, To ta sama osoba, która przyjęła wypowiedzenie za JP Medica i kilka dni później miałam zwrot na koncie. Proszę o poradę jak zadziałać w tym temacie, żeby analogicznie uznano wypowiedzenie. Pisać ponownie i zagrozić UOKIK? Dzięki za pomoc
- 7 odpowiedzi
-
- tele-nauka
- umowy
-
(i 4 więcej)
Oznaczone tagami:
-
Hejka ! jeśli macie sprawę w sądzie z jedną z powyższych firm to UWAGA ‼️ w każdej umowie od nich ( ten sam wzór ) zachodzi sprzeczność między 2.6 a 5.7 To info potwierdzone przez miejskiego rzecznika konsumentów; ANALIZA KROK PO KROKU Zgodnie z §2.6 umowy: „Dniem zawarcia Umowy Pożyczki jest dzień przekazania kwoty Pożyczki na Rachunek Bankowy Pożyczkobiorcy.” ? To oznacza, że do zawarcia umowy dochodzi dopiero z chwilą wypłaty pieniędzy. Zgodnie z §5.7 umowy: „Pożyczkodawca przekazuje przelewem bankowym Całkowitą Kwotę Pożyczki Wypłaconej […] po zawarciu Umowy Pożyczki […]” ? Tutaj wypłata ma nastąpić dopiero po zawarciu umowy. Powstaje logiczna sprzeczność (błędne koło): Jeśli umowa nie jest zawarta, to zgodnie z §5.7 nie może być dokonana wypłata. Ale zgodnie z §2.6, umowa nie zostaje zawarta, dopóki nie nastąpi wypłata. Efekt tej sprzeczności: ? Umowa nie wskazuje jednoznacznie, kiedy i w jaki sposób zostaje zawarta. ? To prowadzi do wątpliwości, czy w ogóle została skutecznie zawarta. Konsekwencje prawne: Brak zgodności oświadczeń woli – nie można ustalić, kiedy doszło do wzajemnego związania stron. Brak essentialia negotii – czyli brak uzgodnienia elementu istotnego: momentu zawarcia umowy. Umowa może być nieważna z powodu niejednoznacznego mechanizmu jej zawarcia (art. 58 §1 k.c.). Skutki dla konsumenta: Konsument nie wie, czy i kiedy wszedł w stosunek prawny. Może nie mieć świadomości obowiązków, które rzekomo powstały. Może też nie wiedzieć, kiedy zaczyna biec termin spłaty i naliczania odsetek. Podsumowanie: Konstrukcja umowy tworzy wewnętrzną sprzeczność, która podważa jej skuteczność i ważność. Może to stanowić samodzielną podstawę do uznania umowy za nieważną – z uwagi na brak zgodnych oświadczeń woli lub nieuzgodnienie istotnych elementów.
- 25 odpowiedzi
-
Mogą się ubiegać odemnie o zapłatę?
Kolorowy21 opublikował(a) temat w Kredyty konsolidacyjne bez hipoteki
Witam mam pytanie jak korzystałem z firmy zewnętrznej do uzyskania konsolidacji podpisałem z nimi umowę przez internet tam wiadomo trochę mi pomagali mówili gdzie uderzyć po pożyczkę itd i sam je zaciągałem, po czym udało mi się uzyskać konsolidację w PKO bp ale bez pośredników po prostu powiedział do mnie jedzie Pan spróbuję w PKO no i się udało ale oni na to wpływu nie mieli ani nie uzyskali od banku prowizji za mnie, to czy mogą się ubiegać odemnie o jakieś pieniądze ? Bo wystawili mi fakturę ze swojej firmy na 9000zl, przy czym na samym początku też mówili że jak się uda pozyskać dla mnie finansowanie to ich wynagrodzenie zostanie z kredytowane a jak się nie uda to ja nic nie płacę, mało tego dali mi czas 7dni na zapłatę, oczywiście póki co żadnej faktury nie podpisałem(dostałem ja na email) co mam robić w takim wypadku?wszystko robią okej? Pytam tylko dla bezpieczeństwa- 24 odpowiedzi
-
- konsolidacja
- posrednictwokredytowe
-
(i 3 więcej)
Oznaczone tagami:
-
Otrzymałam nową pracę. Nowy pracodawca żąda jednak pokazania mu umów (o dzieło oraz o zlecenie) i dowodów wpłat/przelewów z tytułu tych umów, które były świadczone u innego pracodawcy. Czy pracodawca może tego żądać? Czy mam mu je pokazać? Czy powiedzieć, że to nie zgodne z prawem czy wysłać z zamazanymi kwotami?
- 10 odpowiedzi
-
- prawo
- dokumentacja
-
(i 3 więcej)
Oznaczone tagami:
