Skocz do zawartości

ANTRESOLA, a limit metrażowy w MdM


Titek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, może ktoś mi wyjaśni tę kwestię. Znalazłem sobie mieszkanie od dewelopera, który podaję powierzchnię użytkową mieszkania 43,8 m2 + antresola 18m2. I teraz pytanie czy jako singiel będę mógł skorzystać z MdM (wiem, że jest ograniczenie do 50m2 dla singli), czy antresola będzie się po prostu wliczała do powierzchni użytkowej powiększając ją do 61,8m2?

Opublikowano

Jeśli będą obowiązywały te same zasady co w RnS to antresola nie będzie wliczana do powierzchni użytkowej.

Opublikowano

Witam

 

Mam ten sam temat ale nieco inne pytanie.

Planuję zakup mieszkania 45 m2 + 20 m2 antresola. Cena m2 mieszkania to 3,5 tys/m2, cena antresoli to 2 tys/m2. Całkowity koszt mieszkania to 197,5 tys. Limit cenowy mieszkania w mdm dla mojego województwa to 3,865 tys. Gdyby nie liczyć antresoli do powierzchni użytkowej to cena mieszkania wyniosłaby 4,388 tys/m2. Czy nie ma możliwości wliczenia antresoli do powierzchni użytkowej nawet jeżeli ma ona powyżej 1,9 m wysokości? Czy jedyna możliwość w tym wypadku to kupno mieszkania w mdm i osobno antresoli za gotówkę (nie wiem czy w ogóle byłaby taka możliwość)?

Opublikowano
Czy nie ma możliwości wliczenia antresoli do powierzchni użytkowej nawet jeżeli ma ona powyżej 1,9 m wysokości? Czy jedyna możliwość w tym wypadku to kupno mieszkania w mdm i osobno antresoli za gotówkę (nie wiem czy w ogóle byłaby taka możliwość)?

 

Nie ma możliwości wliczenia powierzchni antresoli do powierzchni użytkowej.

 

Ustawa odnośnie MDM podaje definicję, jak nalezy rozumieć powierzchnię użytkową :

 

powierzchnia użytkowa mieszkania – powierzchnię użytkową lokalu w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 7 ustawy z dnia

21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego

(Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 266, z późn. zm.3)

 

A w ustawie o ochronie praw lokatorów z kolei jest napisane :

 

powierzchni użytkowej lokalu – należy przez to rozumieć powierzchnię wszystkich pomieszczeń znajdujących się w lokalu, a w szczególności po-koi, kuchni, spiżarni, przedpokoi, alków, holi, korytarzy, łazienek oraz in-nych pomieszczeń służących mieszkalnym i gospodarczym potrzebom loka-tora, bez względu na ich przeznaczenie i sposób używania; za powierzchnię użytkową lokalu nie uważa się powierzchni balkonów, tarasów i loggii, antresoli, szaf i schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkowni, strychów, piwnic i komórek przeznaczonych do przechowywania opału;

 

Kredyt może być wyłącznie na zakup , a powierzchnia podana przez dewelopera zgodnie z powyższymi zasadami.

Jeśli deweloper przyjmie łączną cenę za zakup mieszkania, to limit będzie przekroczony.

Opublikowano

Witam,

Chcialem zapytać, czy można obejść ten zapis poprzez zmianę nazewnictwa z 'antresoli' na 'poddasze'?

Opublikowano
Witam,

Chcialem zapytać, czy można obejść ten zapis poprzez zmianę nazewnictwa z 'antresoli' na 'poddasze'?

 

Nie, nie można. Ponieważ "poddasze" to inaczej "strych", który zgodnie z w/w ustawą też nie jest uważany za powierzchnię użytkową lokalu.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Weryfikacja tożsamości gościa
    Potwierdzenie e-mail

    Wyślemy jednorazowy link potwierdzający. Po zatwierdzeniu wróć do tego formularza.

    Potwierdzenie SMS

    Wyślij kod SMS na podany wyżej numer, następnie wpisz go i potwierdź.

    Przed publikacją musisz potwierdzić oba kanały.

Nowe wątki

Pomocne w oddłużaniu

Reklama
Portal Dłużnika. Długi? Pozew? Windykacja? Sprawdź, jak możemy Ci pomóc.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.