Skocz do zawartości

MDM a interpretacja wieku kredytobiorcy?


mmaarcin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie i proszę o pomoc w zinterpretowaniu przepisu dot. wieku w którym można ubiegać się o dopłatę w MDM.

 

"Jeśli chcemy zaciągnąć kredyt na kupno mieszkania lub domu, to wniosek o dofinansowanie wkładu własnego musimy złożyć najpóźniej przed upływem roku kalendarzowego, w którym kończymy 35 lat"

 

Moja małżonka urodziła się 12. stycznia 1978r. i w.g moich obliczeń nie jest uprawniona do dopłaty w MDMie, lecz zadzwoniłęm na infolinie pko i dostałem taką odpowiedź:

że, skoro na początku stycznia 2014r moja małżonka miała 35 lat 11 miesięcy i 22 dni, to ciągle (do końca 2014r) łapie się na dopłaty.

Wiem, że moje pytanie może wydawać się głupie, lecz proszę mi wierzyć - zadzwoniłem jeszcze do kilku instytucji i na chwilę obecną panuje remis 2 do 2.

Bardzo proszę o poradę.

Opublikowano

Ile Ty masz lat?.

 

Rozdział 2

Finansowe wsparcie

Art. 3. Dofinansowanie wkładu własnego może zostać udzielone nabywcy w związku z nabyciem nowo wybudowanego mieszkania od osoby, która wybudowała mieszkanie w ramach prowadzonej działalności gospodarczej i zaciągnięciem na ten cel kredytu w instytucji kredytującej.

Art. 4. 1. Dofinansowanie wkładu własnego może zostać udzielone, jeżeli nabywca:

1) złożył wniosek o dofinansowanie wkładu własnego najpóźniej do końca roku kalendarzowego, w którym ukończył 35 lat;

2) do dnia nabycia mieszkania nie był:

a) właścicielem budynku mieszkalnego jednorodzinnego lub lokalu mieszkalnego,

b) osobą, której przysługuje spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu, którego przedmiotem jest lokal mieszkalny lub dom jednorodzinny,

c) właścicielem lub współwłaścicielem budynku, jeżeli jego udział w przypadku zniesienia współwłasności obejmowałby co najmniej jeden lokal mieszkalny.

2. W przypadku gdy nabywcą są małżonkowie, warunek, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, dotyczy młodszego małżonka, zaś warunek, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dotyczy obojga małżonków.

Opublikowano

Czytałęm przepisy które przytoczyłeś. Chodzi mi o różne interpretacje podanego paragrafu w 4 bankach do których dzwoniłem.

PKO - tak

DORADCA OPEN - CHYBA NIE

PIERWSZA PANI Z BGK - TAK

DRUGA PANI Z BGK - NIE

Opublikowano

Wystarczy, że jeden z małżonków się łapie na granicę wiekową.- czyli mdm obejmuje do końca roku kalendarzowego, w którym kończy się 35 lat. Jeśli Ty w tym roku kończysz 35 lub mniej to macie szanse na mdm.

Opublikowano
...Moja małżonka urodziła się 12. stycznia 1978r. i w.g moich obliczeń nie jest uprawniona do dopłaty w MDMie, ....

 

I masz rację. Twoja małżonka nie spełnia kryterium wiekowego dla MDM. Jeżeli Ty go też nie spełniasz to tylko standardowy kredyt, niestety.

Opublikowano

Niestety Pana żona skończyła 35 lat w styczniu 2013r.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Weryfikacja tożsamości gościa
    Potwierdzenie e-mail

    Wyślemy jednorazowy link potwierdzający. Po zatwierdzeniu wróć do tego formularza.

    Potwierdzenie SMS

    Wyślij kod SMS na podany wyżej numer, następnie wpisz go i potwierdź.

    Przed publikacją musisz potwierdzić oba kanały.

Nowe wątki

Pomocne w oddłużaniu

Reklama
Portal Dłużnika. Długi? Pozew? Windykacja? Sprawdź, jak możemy Ci pomóc.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.