Skocz do zawartości

icebear

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

 

Mam do Was ogromną prośbę abyście rozwiali moje wątpliwości ws. nadpłaty kredytu hipotecznego w programie MDM.

 

A więc:

W kwietniu 2016 roku zakupiłem mieszkanie od dużego dewelopera korzystając z kredytu hipotecznego z dopłatą MDM. Obecnie mam podpisaną Umowę Deweloperską, w której napisane jest, iż właścicielem mieszkania jest Deweloper dopóki nie nastąpi akt przeniesienia praw własności mieszkania na nabywcę.

Cena mieszkania to: 320.000 PLN

Kwota kredytu to: 262.000 PLN

Chciałbym nadpłacić kredyt kwotą: 100.000 PLN

Moje pytanie brzmi:

Czy dopóki Deweloper nie przeniesie na mnie praw do własności lokalu, mogę nadpłacić kredyt bez utraty dofinansowania MDM, które otrzymałem?

Z tego co się orientowałem to muszę spełnić dwa warunki:

1. Kwota kredytu do spłaty, która musi pozostać to 50% ceny nabycia

2. Można nadpłacić kredyt dopóki nie nastąpi przeniesienie praw własności mieszkania na mnie.

 

Ad.1

Spełniam ten warunek bo jeszcze nie przeniesiono na mnie praw własności i nie jestem właścicielem lokalu

 

Ad.2

320.000 * 50% = 160.000 PLN

[cena nabycia] * [% obligatoryjnej wartości kredytu określony w ustawie] = połowa ceny nabycia

 

262.000 - 100.000 = 162.000 (czyli ponad 50% ceny nabycia)

[kwota kredytu] - [kwota którą chciałbym nadpłacić kredyt] = [kwota kredytu po nadpłacie]

 

Wyraźcie proszę swoje stanowisko na ten temat.

Z góry bardzo dziękuję.

Opublikowano

"Z tego co się orientowałem to muszę spełnić dwa warunki:

1. Kwota kredytu do spłaty, która musi pozostać to 50% ceny nabycia

2. Można nadpłacić kredyt dopóki nie nastąpi przeniesienie praw własności mieszkania na mnie."

 

Ad. 2

skąd masz taką informację?

 

kwota kredytu to 262.000 zł, czy tyle zostało już deweloperowi wypłacone przez bank kredytujący?

Opublikowano
"Z tego co się orientowałem to muszę spełnić dwa warunki:

1. Kwota kredytu do spłaty, która musi pozostać to 50% ceny nabycia

2. Można nadpłacić kredyt dopóki nie nastąpi przeniesienie praw własności mieszkania na mnie."

 

Ad. 2

skąd masz taką informację?

 

Z Ustawy MDM (dołączona do umowy kredytowej), która brzmi następująco:

[...]

"11) w art. 14 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

„1. W przypadku gdy nabywca w okresie 5 lat od dnia zawarcia umowy ustanowienia lub przeniesienia własności mieszkania (lub spółdzielczego własnościowego prawo do mieszkania):

1) dokonał zbycia prawa własności lub współwłasności tego mieszkania, z wyłączeniem rozszerzenia wspólności ustawowej na podstawie art. 47 § 1 ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. – Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 2012 r.

poz. 788, z późn. zm. )),

2) wynajął to mieszkanie lub jego część innej osobie lub użyczył to mieszkanie innej osobie,

3) dokonał zmiany sposobu użytkowania tego mieszkania lub jego części w sposób uniemożliwiający zaspokajanie własnych potrzeb mieszkaniowych,

4) dokonał wcześniejszej spłaty całości kredytu, o którym mowa w art. 3, lub jego części przekraczającej wysokość udzielonego dofinansowania wkładu własnego,

5) uzyskał prawo własności lub współwłasności innego lokalu mieszkalnego lub budynku mieszkalnego lub spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu mieszkalnego w całości lub w części, którego przedmiotem jest inny lokal mieszkalny lub dom jednorodzinny, z wyłączeniem uzyskania tych praw w drodze spadku"

[...]

 

oraz:

 

[...]

"5) w art. 6:

a) w ust. 1 pkt 1 i 2 otrzymują brzmienie:

„1) wyłącznie na zakup mieszkania lub wkład budowlany;

2) w kwocie stanowiącej co najmniej 50% ceny zakupu mieszkania lub wkładu budowlanego, o których mowa w art. 5 ust. 1 pkt 4;”,"

[...]

 

kwota kredytu to 262.000 zł, czy tyle zostało już deweloperowi wypłacone przez bank kredytujący?

Tak kredyt został już wypłacony w całości Deweloperowi, karencja Banku już minęła. Nastąpi teraz odbiór lokalu oraz po kilku miesiącach od odbioru będę podpisywać akt przeniesienia własności mieszkania na nabywcę (obecnie właścicielem jest Deweloper).

Opublikowano

Nigdy nie analizowałem takiego przypadku, ale zapis jest dla Ciebie pozytywny. Moim zdaniem masz taką możliwość.

Opublikowano

Jeżeli w kredycie pozostanie co najmniej 50% wartości zakupu to spokojnie możesz nadpłacić.

 

Czy dopóki Deweloper nie przeniesie na mnie praw do własności lokalu, mogę nadpłacić kredyt bez utraty dofinansowania MDM, które otrzymałem?

 

Powyższe nie ma znaczenia.

Opublikowano
Powyższe nie ma znaczenia.

Dlaczego uważasz, że fakt przeniesienia praw na nabywcę nie ma znaczenia w kwestii nadpłaty kredytu? Mógłbym Cię prosić o wyjaśnienie?

 

Z tego co zrozumiałem z treści ustawy to możliwość nadpłaty kredytu w kwocie większej niż otrzymane dofinansowanie jest tylko wtedy gdy nie przeniesiono na mnie praw do własności lokalu. Jeśli już takowe prawa posiadam to mogę nadpłacić kredyt jedynie w wysokości zasięgniętego dofinansowania, czyli w moim przypadku byłoby to tylko 21.700 PLN, natomiast ja chcę nadpłacić około 100.000 PLN, tak aby spełnić warunek, że w kredycie musi pozostać 50% wartości nabycia lokalu.

Warto wiedzieć
Edukacyjne podsumowanie wygenerowane przez AI,
W przypadku kredytu hipotecznego z dopłatą Mieszkanie dla Młodych (MDM) nadpłata kredytu w kwocie przekraczającej wysokość otrzymanego dofinansowania wkładu własnego jest możliwa, jeśli nie nastąpiło jeszcze przeniesienie praw własności mieszkania na kredytobiorcę. W takiej sytuacji można nadpłacić kredyt do momentu, gdy pozostaje w nim co najmniej 50% wartości nabycia lokalu.

Po przeniesieniu praw własności na nabywcę, możliwość nadpłaty kredytu bez utraty dofinansowania jest ograniczona i nadpłata nie może przekroczyć kwoty udzielonego dofinansowania wkładu własnego. W praktyce oznacza to, że przed uzyskaniem własności mieszkania można nadpłacić kredyt w większej kwocie, pod warunkiem zachowania minimalnej kwoty kredytu odpowiadającej 50% ceny nabycia.

Ważne jest, aby dokładnie zapoznać się z warunkami umowy kredytowej oraz zapisami ustawy MDM, które regulują zasady nadpłaty i wpływają na utrzymanie prawa do dopłaty. W przypadku wątpliwości co do interpretacji przepisów lub zapisów umowy, warto korzystać z oficjalnych źródeł informacji i dokumentacji kredytowej.

#mdm #nadplata-kredytu #kredyt-hipoteczny
Opublikowano
Dlaczego uważasz, że fakt przeniesienia praw na nabywcę nie ma znaczenia w kwestii nadpłaty kredytu? Mógłbym Cię prosić o wyjaśnienie?

 

Nie ma znaczenia w przypadku kiedy dopłata nie jest jeszcze wypłacona - co założyłam.

 

Z tego co zrozumiałem z treści ustawy to możliwość nadpłaty kredytu w kwocie większej niż otrzymane dofinansowanie jest tylko wtedy gdy nie przeniesiono na mnie praw do własności lokalu. Jeśli już takowe prawa posiadam to mogę nadpłacić kredyt jedynie w wysokości zasięgniętego dofinansowania, czyli w moim przypadku byłoby to tylko 21.700 PLN, natomiast ja chcę nadpłacić około 100.000 PLN, tak aby spełnić warunek, że w kredycie musi pozostać 50% wartości nabycia lokalu.

 

Ale jeżeli jest już wypłacona to jak najbardziej w/w paragrafy mają zastosowanie w Twoim przypadku i możesz nadpłacić kredyt w kwocie w której chcesz.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Weryfikacja tożsamości gościa
    Potwierdzenie e-mail

    Wyślemy jednorazowy link potwierdzający. Po zatwierdzeniu wróć do tego formularza.

    Potwierdzenie SMS

    Wyślij kod SMS na podany wyżej numer, następnie wpisz go i potwierdź.

    Przed publikacją musisz potwierdzić oba kanały.

Nowe wątki

Pomocne w oddłużaniu

Reklama
Portal Dłużnika. Długi? Pozew? Windykacja? Sprawdź, jak możemy Ci pomóc.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.